Owoce egzotyczne na lato – zobacz, co warto spróbować podczas wakacji

O każdej porze roku możemy raczyć się owocowymi rozmaitościami, które sezonowo zalewają lokalne warzywniaki. Okres wakacyjny to przede wszystkim czas na truskawki, borówki, maliny czy czereśnie. Upalne dni są również świetną okazją, aby posmakować owoców egzotycznych na lato w różnej postaci. Poznaj więc nasze propozycje.
Owoce egzotyczne na lato – wybierz kolorowe rozmaitości
Polskie stoły to królestwo dla jabłek i innych dobroci z własnych ogrodów oraz sadów. Dla wielu osób, które chciały zaskoczyć domowników lub gości bardziej niekonwencjonalnymi smakami, za szczyt egzotyki uchodziły banany czy też grejpfrut. Dziś wybór egzotycznych owoców, na lato i nie tylko, pozostaje obecnie niemal nieograniczony. Są one godnymi uwagi odpowiednikami dla najbardziej oczywistych sezonowych produktów.
Do wyboru mamy rozmaite gatunki. Mianowice na słodko, kwaśno lub z odrobiną goryczki. Które z nich warto spróbować w okresie wakacyjnym?
Mango
Egzotyczny owoc pochodzący m.in. z południowej Azji. Występuje w ponad 100 odmianach, a każda z nich różni się kolorem skórki – od żółtego, przez pomarańcz i zieleń, kończąc na fiolecie.
Mango jest niezwykle wszechstronne i można je wykorzystać na wiele sposobów. Dodaje się je do lodów, ciast i tart. Powstają z niego soki i smoothie. Idealne jako samodzielna przekąska oraz uzupełnienie rozmaitych potraw – np. z grillowanym mięsem, a także rybami. A z jakich właściwości słynie mango?
- Witamina C: Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga zdrowie skóry.
- Witamina A: Ważna dla zdrowia oczu i układu odpornościowego.
- Kwas foliowy: Niezbędny dla zdrowego wzrostu komórek.
- Błonnik: Wspomaga trawienie.
- Antyoksydanty: Mango zawiera wiele antyoksydantów, takich jak beta-karoten, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Ananas
Esencja egzotyki. Uprawiany głównie w Ameryce Południowej, ale też w Chinach, Indonezji czy Indiach. Jego smaku nie da się pomylić z żadnym innym owocowym przysmakiem. Słodko-kwaśny egzotyczny owoc to bogate źródło witamin i minerałów. W wielu kręgach uchodzi za świetny afrodyzjak.
Pojawia się mnóstwo kuchennych wariacji na temat ananasa. Śmiało możesz przegryzać pojedyncze plasterki lub wykorzystać go do owocowej sałatki, koktajlu czy na grilla. Niewątpliwie godne uwagi są wszelakie mięsa, np. drób, serwowane „po hawajsku”. Ponadto łączy się z innymi egotycznymi owocami, m.in. kokosem.
Co skrywa w sobie ananas?
- Bromelaina: Enzym trawiący białka, który ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga trawienie.
- Witamina C: Wzmacnia układ odpornościowy i działa jako silny przeciwutleniacz.
- Witamina B6: Wspiera metabolizm białek i funkcje neurologiczne.
Pitahaya
Charakteryzuje się jaskrawo-kolorową skórką, która w zależności od odmiany może być różowa, żółta lub czerwona. Pokrywają ją łuski przypominające płomienie – stąd angielska nazwa „dragon fruit”. Wnętrze owocu jest zazwyczaj białe lub czerwone, z mnóstwem małych, czarnych nasion, podobnych do nasion kiwi.
Smoczy egzotyczny owoc ma delikatny, lekko-słodki smak, często opisywany jako mieszanka gruszki i kiwi. Jest soczysty i orzeźwiający, co czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych, smoothie, a także deserów. Poza tym można go również użyć do przygotowania soków, dżemów oraz dekoracji potraw.
Pitahaya jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze. Oto niektóre z jej korzyści zdrowotnych:
- Witamina C: Dla wzmocnienia układu odpornościowego.
- Błonnik: Wspomaga trawienie i pomaga w utrzymaniu zdrowego poziomu cukru we krwi.
- Żelazo: Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i zapobiega anemii.
- Magnez: Ważny dla funkcjonowania mięśni i nerwów oraz zdrowych kości.
Papaja
Papaja ma owalny kształt i osiąga długość od 15 do 45 cm. W momencie dojrzewania zmienia barwę z koloru zielonego na żółty lub pomarańczowy. Wnętrze wypełnia soczysty miąższ otaczający liczne nasiona.
Surowa papaja sprawdza się jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek owocowych. Z kolei miąższ wykorzystasz do przyrządzenia orzeźwiającego smoothie. Co więcej, egzotyczny owoc używany jest również jako składnik sosów i marynat do mięs, dzięki czemu stają się one jeszcze bardziej soczyste.
Papaja jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Należy wspomnieć o:
- Witaminie C: Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga gojenie ran.
- Witaminie A: Ważna dla zdrowia oczu i skóry.
- Kwasie foliowym: Niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania komórek.
- Potasie: Pomaga w regulacji ciśnienia krwi i funkcjonowaniu mięśni.
Liczi tropikalne
Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Cechą charakterystyczną tego owocu egzotycznego jest różowa lub czerwona skórka. W środku zawiera aromatyczny i słodki miąższ.
Dzięki energetyzującemu i odświeżającemu działaniu liczi tropikalne jest idealną przekąską na lato, zajadaną m.in. na surowo. Odpowiednie również do lodów, sorbetów i innych deserów czy rozmaitych napojów. Spożywając je w upalne dni dostarczysz organizmowi witaminę C, a także:
- Witaminę B6: Ważna dla metabolizmu białek i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Niacynę (Witamina B3): Wspomaga zdrowie skóry, układ trawienny i nerwowy.
- Miedź: Niezbędna dla produkcji czerwonych krwinek i zdrowia układu krążenia.
Smak egzotyki – na wakacje i nie tylko
Egzotyczne owoce na lato mogą być istotnym elementem codziennej diety. I choć kojarzą się ze słońcem i wakacjami, warto je wybierać nie tylko do orzeźwiających koktajli i napojów umilających błogi relaks. Dzięki powszechności dostępu przez cały rok na półkach sklepowych z pewnością są w stanie uprzyjemnić również długie, jesienno-zimowe wieczory. Pasta z awokado, ciasteczka z mango, sałatki wieloowocowe w rozmaitych wersjach – kolorowe produkty polecają się na każdą porę.
Chcesz sięgnąć po rozmaitości, które wprowadzą odrobinę egzotyki do Twojej kuchni? Sprawdź więc egzotyczne owoce i skomponuj własny owocowy box!