Darmowa wysyłka na zakupy powyżej 150 zł.
Pomysły Warzywa

Jak zrobić guacamole? Przygotuj meksykańską pastę z awokado!

Miska pasty gucamaole i nachosów obok szklanki margarity

Meksykańska salsa z awokado cieszy się popularnością na całym świecie. Nic dziwnego, wszak jest to uniwersalny dodatek do wielu potraw. W domowych warunkach można ją sporządzić w kilka chwil. Pasta guacamole – jak zrobić ten właśnie przysmak? Poznaj sprawdzone rozwiązania!

Pasta guacamole – uniwersalny dodatek w Twojej kuchni

Aromatyczna pasta z awokado wywodzi się z gorących regionów Ameryki Środkowej. A skoro mowa o meksykańskich klimatach, miłośnikom kulinariów od razu na myśl przychodzą kawałki tortilli pokryte serem, znane jako nachosy. To właśnie z nimi komponuje się guacamole.

Trudno sobie wyobrazić zaserwowanie chrupiących nachosów bez charakterystycznej pasty. Pasuje też do batatów, warzyw, rozmaitych mięs, burgerów i nie tylko. A jak zrobić guacamole? To nic trudnego. Jedyne czego potrzebujesz to kilka podstawowych składników.

Sprawdź, jak zrobić proste guacamole!

Choć istnieje wiele wersji meksykańskiej pasty, klasyczny przepis jest niezwykle prosty. Do jej przygotowania wykorzystasz:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • czerwoną cebulę,
  • sok z limonki,
  • pomidora,
  • papryczkę chilli (opcjonalnie dla ostrzejszego smaku)
  • sól i pieprz
  • garść kolendry.

Składniki do przepisu na guacamole – awokado, papryka, cebula

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ do miski. Rozgnieć go widelcem, pozostawiając kilka większych kawałków.
  2. Czerwoną cebulę i pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj do awokado.
  3. Wciśnij sok z limonki, który nie tylko nada guacamole świeżości, ale także zapobiegnie utlenianiu się awokado.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili.
  5. Wszystko delikatnie wymieszaj, starając się nie rozgnieść zbytnio składników. Guacamole najlepiej smakuje, gdy składniki są dobrze widoczne i wyczuwalne w każdym kęsie.

Przepis wykonasz dzięki naszemu Avokado Guacamole Box. Wszystkie najważniejsze składniki w jednym miejscu! Sprawdź i zamów już teraz.

Pasta guacamole – oryginalne przepisy

Nieoczywisty przepis na guacamole? Wariacji na temat popularnej przystawki jest mnóstwo. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i oryginalne kompozycje, sprawdź poniższe pomysły:

  1. Guacamole z owocami – dodanie mango, ananasa czy granatu nadaje słodki i egzotyczny smak. Taka wersja świetnie komponuje się z pikantnymi potrawami.
  2. Guacamole z serem feta – słony ser świetnie kontrastuje z awokado, tworząc wyrazistą i bogatą kombinację.
  3. Guacamole z jogurtem greckim – jeśli chcesz, aby guacamole miało bardziej kremową konsystencję, dodaj do niego łyżkę jogurtu greckiego. Taka odmiana jest lżejsza i doskonale nadaje się jako dip do warzyw.
  4. Guacamole z krewetkami – to nieco bardziej wyrafinowana wersja pasty, idealna na specjalne okazje. Pokrojone na drobno, ugotowane krewetki dodają paście elegancji i wyjątkowego smaku.

Przepis na guacamole – wypróbuj rozmaite kompozycje

Masz już swój ulubiony przepis na guacamole? Pamiętaj, że jest to wszechstronny dodatek, który można serwować na wiele sposobów. Najbardziej podstawowa metoda to oczywiście jako dip do nachosów. Meksykańska pasta świetnie komponuje się z burrito czy quesadillami. Warto ją wypróbować wraz z grillowanym mięsem lub rybami.

A jeśli chcesz spróbować guacamole w nieco innej formie, wykorzystaj pastę jako dodatek do sałatek. Z powodzeniem zastąpi klasyczny dressing, nadając warzywnej przystawce wyrazistego smaku i kremowej konsystencji.

Nie tylko smak. Poznaj prozdrowotne właściwości guacamole!

Każdy przepis na guacamole to gwarancja smakowych wrażeń. Warto też zwrócić uwagę na szereg prozdrowotnych właściwości meksykańskiej pasty. Główny jej składnik, czyli awokado, jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL). Wpływają na zdrowie serca i mózgu.

Awokado zawiera również dużo błonnika wspomagającego trawienie i utrzymującego uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik odgrywa także istotną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla osób z cukrzycą.

To nie koniec dobrodziejstw awokado. Owoc stanowi bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy C, E i K. Wspiera też równowagę elektrolitową organizmu – to istotne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.

Przekonaj się sam o dobrodziejstwach pasty guacamole i wypróbuj dowolny przepis na każdą okazję!

Zobacz nasze boxy z warzywami!

Wybierz pola do porównania
  • Zdjęcie
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Opis
  • Waga
  • Wymiary
  • Additional information
  • Dodaj do koszyka
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj